De in Londen werkzame accountant en voormalige zakenbankier Nischa Shah heeft veel boeken over geld en beleggen gelezen: van klassiekers zoals “Rich Dad Poor Dad”, tot meer op de mindset gerichte boeken, zoals “The Psychology Of Money”.

Shah werkte bijna tien jaar als zakenbankier in Londen, voordat ze een ander pad insloeg om haar merk op het gebied van persoonlijke financiën te lanceren. Ze is ook accountant.

Wat betreft de boeken over geld en beleggen “zijn er drie die er nu voor mij uitspringen als de beste”, vertelt ze aan Business Insider.

1. The Richest Man in Babylon

Het favoriete geldboek van Shah is “The Richest Man in Babylon” van George S Clason.

"Dat is mijn absolute favoriet", zegt ze over de klassieker uit 1926 over persoonlijke financiën. "Het is meer geschreven als een onderhoudend verhaal in plaats van alleen maar informatie, en daarom is het waarschijnlijk een van de minst saaie financiële boeken om te lezen."

Clasons boek is gebaseerd op de oude stad Babylon en volgt het verhaal van Arkad, de zoon van een nederige koopman. Hij wordt de rijkste man van de stad door eenvoudige principes te volgen om geld te verdienen die vandaag de dag nog steeds gelden: van systematisch geld opzij zetten tot je uitgaven onder controle houden en je geld aan het werk zetten.

Dit boek vat samen wat er nodig is om rijkdom op te bouwen "op een manier die niet saai en alledaags is," zei Shah.

2. Think and Grow Rich

Think and Grow Rich" is ook bijna 100 jaar oud. Dit boek is het resultaat van het onderzoek van Napoleon Hill naar honderden selfmade miljonairs.

In het boek uit 1937 worden geen principes voor sparen of beleggen genoemd. Hill gaat in op de psychologische barrières die ervoor zorgen dat veel mensen geen rijkdom opbouwen en stelt dat omgaan met geld meer te maken heeft met mindset dan met iets anders.

Shah waardeert dat dit boek de nadruk legt op de psychologische aspecten van omgaan met geld. "Het boek is gebaseerd op een onwrikbaar geloof dat je iets kunt bereiken en het geeft niet alleen robotachtige instructies; het verweeft verschillende componenten van het mens zijn in het pad van rijkdom opbouwen," zegt ze.

Natuurlijk is je mentale houding veranderen niet het enige dat telt om je financiën te aan te pakken, erkent ze. Het is van belang om specifieke stappen te zetten

3. The E-Myth Revisited

Het derde boek dat Shah noemt is "The E-Myth Revisited" van consultant Michael E. Gerber.

Hoewel het meer een zakelijk dan een financieel boek is, gelooft Shah dat een belangrijk onderdeel van het opbouwen van rijkdom het diversifiëren van inkomstenstromen is - en één manier om dat te doen is door een bijbaantje te te nemen.

Haar advies is om een deel van je hoofdinkomen te gebruiken om een tweede inkomstenstroom te creëren. Dat kan variëren van het verkopen van een product online, het aanbieden van een dienst zoals coaching, lesgeven, content maken of het opbouwen van een persoonlijk merk.

"Ook al begin je met veel werk of geld, het doel is om het passiever te maken door de juiste systemen op te zetten en de juiste mensen in te huren. Hierdoor kun je langzaam een stapje terug doen," zegt ze. Anders zal je bedrijf altijd aanvoelen als een actieve inkomstenbron.

Dat is waar "The E-Myth Revisited" om de hoek komt kijken. Het boek gaat in op het belang van het inhuren van mensen en "werken aan je bedrijf, niet in je bedrijf, want daar gaan veel ondernemers de mist in", aldus Shah.

LEES OOK: Dit zijn de 15 beste boeken over ondernemen, management en beleggen aller tijden.